NOMART - Praktyka u Praktyka - Kapusta Kiszona


Kapusta kiszona w wersji minimalistycznej jaką pamiętam z czasów dzieciństwa z rodzinnego domu. Bardzo prosta do wykonania i smaczna. Składowe na 1 kg kapusty: 30-40 g marchwi 20-25 g soli do przetworów 1 liść laurowy Wykonanie. Kapusta późna, jesienna. Zwarte zdrowe główki oczyścić z liści wierzchnich, aż dotrzemy do jaśniejszych liści. Głąbów nie wycinamy. Kapustę poszatkować. Marchew i głąby utrzeć na tarce w drobne paski. Całość wymieszać z marchwią i solą i wyrabiać tak długo, aż kapusta zacznie puszczać sok. Na dno pojemnika wyłożyć kilka całych liści, wrzucić 1-2 liście laurowe, a następnie wykładać kapustę warstwami i mocno ubijać. Pomiędzy warstwy wkładać liście laurowe. Na koniec kapusta powinna być przykryta sokiem....

Najlepsze komentarze:

Aneta N... a tak apropo po co te liście laurowe sie dodaje ?
Basie n... Ja kiszoną kapustę dopiero od dwóch lat kiszę jakoś nigdy tego nie robiłam wcześniej.Teraz mam od rodziców wiekową małą beczkę glinianą stoi na stole, dwie głowy kapusty się mieszczą? zawsze myślałam że do kiszenia musi być koper czasami chciałam zimą ukisić to se myślę kopru nie ma to nie robię, ech człowiek się całe życie uczy. U nas na targowisku jest pan który sprzedaje w kapusty kiszone smakowe ma czosnkową, chrzanową ponoć dobre, ja nie kupowałam bo nie wiem z jakiego źródła są.
Rafal S... super
nacalos... Sprytne tylko ze trzeba to powiedziec i niech kazdy podejmie ryzyko swiadomie.
Plastik to plastik . Rozwiazanie docisku sprytne polowicznie. Zjadacie czesc tego plastiku zawsze.
Zadne atestacje nie zamydla oczu zwlaszcza ze bedzie i pod wplywem KWASU i gazu : Przy wezszej szyjce sloja dociskam na razie samym sloikiem z woda mozliwie najlepiej dopasowanym .
Ale to jednak mniej dobre niz polowki debowego krazka . A zwlaszcza ze mi cieknie slinka na ten gar z kolnierzem .
?ukasz ... Super
Dawid O... Ukisiłem i wyszło pysznie. Ja oprócz marchewki na 3kg kapusty dodałem kminek mielony (pół płaskiej łyżeczki), dwa liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i jedną cebulę (tak jak to drzewiej moja babcia dawała). Właśnie czekam na dostawę takiego narzędzia do ostrzenia i 10l pojemnika, bo 5l wiaderko się szybko kończy :), a nożem nie potrafię tak drobno posiekać. Patent z workiem z wodą na pewno wykorzystam. Pozdrawiam i dziękuję za przepis i bardzo dobre instrukcje techniczne. Bardzo podoba mi się, że pan skupia się na detalach w swoich filmach, bo są to rady praktyczne i nie ma żadnych wątpliwości po obejrzeniu co jak i gdzie należy zrobić :) No ale w końcu to Praktyka u Praktyka! Pozdrawiam i dziękuję za pana pracę.
jozef j... super sposob z tym workiem
jozef j... czy te liscie laurowe daja jakis efekt nigdy nie stosowalem tego tylko sol i nie wiem czy bedzie jakis lepszy smak
oko zab... U mnie dodają żurawine polecam
Karolin... chleb


Romana ... tyle pracy..... i wszystko zepsuc w plasikowej beczce wylozonej folia...fuj
Grzegor... nie chce pana urazic ale troche smiesznie pan wyglada w zestawieniu z ta prozdrowotna nasza kapusta kiszona . Moja rada jest taka , aby pan sama ta kapuste jadl bedzie zdrowiej ; )
ar2rek... Czy kapusta powinna być słona po wyrobieniu? Użyłem soli kamiennej (grube kryształki) według przepisu i całość jest słonawa. Zastanawiam się, czy nie dorzucić jeszcze kapusty? Czy sól "zginie"?
JOANNA ... Dziękuję za odpowiedź :-)
JOANNA ... Panie Arturze - mam pytanie techniczne. Obecnie w większości wyroby przemysłu spożywczego takie jak wędliny a nawet chleb jest mocno solone. W każdym razie ja mocno wyczuwam sól. W związku z tym chce zapytać jak najbardziej można zmniejszyć ilości soli dodawanej do zrobienia kiszonej kapusty i kiszonych ogórków? Ja lubię mocno kwaśne ale nie mocno słone (tylko tyle aby się nie zepsuł produkt ale nie jako "dosmaczanie" produktu).
Marek S... Like za kapustę, którą może jeszcze uda mi się nastawić i przede wszystkim za... koszulkę z Modlinem ;)
Dominik... A ja pytanko z innej beczki:) jest szansa na przepis na domowe grahamki? Moje córeczki preferują bułki, a nie chcę im serwować białej buły z ulepszaczami. Pozdrawiam
Darek Z... Mam jeszcze kapustę kiszoną z zeszłego roku. Nie jest tak dobra jak świeżo ukiszona, ale kapuśniak w zeszłym tygodniu wyszedł przedni.
Bartosz... O cholera Kalita z watahy ma własny kanał na YT. Pomoz dla rebrowa grzywe dojechać a nie nagrywasz kapustę jakas :(
Arkadiu... Witam a ja mam takie pytanko czy wysylacie zamowienia ze sklepu za granice? prosze o odp i dziekuje
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/channel/UCzWvbbX18I3j60F-BoNx4aA