Praktyka u Praktyka - Kapusta Kiszona

NOMART
Sprawd藕 FEJM na youtube dla kana艂u "NOMART"! Kliknij tutaj aby przej艣膰 do statystyk 禄
Kapusta kiszona w wersji minimalistycznej jak膮 pami臋tam z czas贸w dzieci艅stwa z rodzinnego domu. Bardzo prosta do wykonania i smaczna.
Sk艂adowe na 1 kg kapusty:
30-40 g marchwi
20-25 g soli do przetwor贸w
1 li艣膰 laurowy
Wykonanie.
Kapusta p贸藕na, jesienna. Zwarte zdrowe g艂贸wki oczy艣ci膰 z li艣ci wierzchnich, a偶 dotrzemy do ja艣niejszych li艣ci. G艂膮b贸w nie wycinamy.
Kapust臋 poszatkowa膰.
Marchew i g艂膮by utrze膰 na tarce w drobne paski.
Ca艂o艣膰 wymiesza膰 z marchwi膮 i sol膮 i wyrabia膰 tak d艂ugo, a偶 kapusta zacznie puszcza膰 sok.
Na dno pojemnika wy艂o偶y膰 kilka ca艂ych li艣ci, wrzuci膰 1-2 li艣cie laurowe, a nast臋pnie wyk艂ada膰 kapust臋 warstwami i mocno ubija膰. Pomi臋dzy warstwy wk艂ada膰 li艣cie laurowe. Na koniec kapusta powinna by膰 przykryta sokiem. Wyk艂adamy na wierzch kilka ca艂ych li艣ci i dociskamy powierzchnie kapusty przygotowan膮 ja艂ow膮 pokryw膮 i obci膮偶amy. Pojemnik przykrywamy p艂贸cienn膮 艣ciereczk膮 lub w inny - podobny spos贸b. Pozostawiamy na 3 doby w temperaturze 18-22 st C.
Po 3 dniach zagl膮damy do pojemnika. Sprawdzamy zapach i smak. Je偶eli nie mamy zastrze偶e艅 przebijamy wsad pojemnika w kilku miejscach. Pozwoli to na odprowadzenia gaz贸w z wn臋trza i zapobiegnie powstaniu goryczki.
Odstawiamy ponownie na 4-5 dni.
Po tym czasie kapusta powinna by膰 ju偶 ukiszona, ale to czy w wystarczaj膮cym stopniu - zale偶y od naszych preferencji. W razie potrzeby pozostawi膰 na jeszcze klika dni. Niekt贸rzy trzymaj膮 tak kapust臋 2-3 tygodnie.
Je偶eli poziom kiszenia uznamy za w艂a艣ciwy - pojemnik przenie艣膰 w ch艂odne miejsce lub prze艂o偶y膰 do mniejszych pojemnik贸w lub s艂oik贸w i trzyma膰 w ch艂odzie.
Je偶eli pojawi si臋 piana - zebra膰.
Je偶eli pojawi膮 si臋 struktury ple艣nio-podobne - niezw艂ocznie usun膮膰.
Kapusta winna ca艂y czas znajdowa膰 si臋 pod powierzchni膮 p艂ynu.
Smacznego.
ZAPRASZAM!

SKLEPY STACJONARNE TR脫JMIASTO - http://nomart.pl/lokal/

SKLEP INTERNETOWY - http://nomart.pl/

T-SHIRT, KOSZULKI - http://nomart.redcart.pl/c/554/koszulki-t-shirt.html

FACEBOOK - https://www.facebook.com/Nomart-Artur-Nowicki-Piwo-chleby-i-w%C4%99dliny-domowe-126066344128140/?fref=ts

FORUM - http://nomart.pl/Forum/

INSTAGRAM - https://www.instagram.com/nomart.pl/

Komentarze:

Aneta N...a tak apropo po co te li艣cie laurowe sie dodaje ?
Basie n...Ja kiszon膮 kapust臋 dopiero od dw贸ch lat kisz臋 jako艣 nigdy tego nie robi艂am wcze艣niej.Teraz mam od rodzic贸w wiekow膮 ma艂膮 beczk臋 glinian膮 stoi na stole, dwie g艂owy kapusty si臋 mieszcz膮? zawsze my艣la艂am 偶e do kiszenia musi by膰 koper czasami chcia艂am zim膮 ukisi膰 to se my艣l臋 kopru nie ma to nie robi臋, ech cz艂owiek si臋 ca艂e 偶ycie uczy. U nas na targowisku jest pan kt贸ry sprzedaje w kapusty kiszone smakowe ma czosnkow膮, chrzanow膮 pono膰 dobre, ja nie kupowa艂am bo nie wiem z jakiego 藕r贸d艂a s膮.
Rafal S...super
nacalos...Sprytne tylko ze trzeba to powiedziec i niech kazdy podejmie ryzyko swiadomie.
Plastik to plastik . Rozwiazanie docisku sprytne polowicznie. Zjadacie czesc tego plastiku zawsze.
Zadne atestacje nie zamydla oczu zwlaszcza ze bedzie i pod wplywem KWASU i gazu : Przy wezszej szyjce sloja dociskam na razie samym sloikiem z woda mozliwie najlepiej dopasowanym .
Ale to jednak mniej dobre niz polowki debowego krazka . A zwlaszcza ze mi cieknie slinka na ten gar z kolnierzem .
?ukasz ...Super
Dawid O...Ukisi艂em i wysz艂o pysznie. Ja opr贸cz marchewki na 3kg kapusty doda艂em kminek mielony (p贸艂 p艂askiej 艂y偶eczki), dwa li艣cie laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i jedn膮 cebul臋 (tak jak to drzewiej moja babcia dawa艂a). W艂a艣nie czekam na dostaw臋 takiego narz臋dzia do ostrzenia i 10l pojemnika, bo 5l wiaderko si臋 szybko ko艅czy :), a no偶em nie potrafi臋 tak drobno posieka膰. Patent z workiem z wod膮 na pewno wykorzystam. Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za przepis i bardzo dobre instrukcje techniczne. Bardzo podoba mi si臋, 偶e pan skupia si臋 na detalach w swoich filmach, bo s膮 to rady praktyczne i nie ma 偶adnych w膮tpliwo艣ci po obejrzeniu co jak i gdzie nale偶y zrobi膰 :) No ale w ko艅cu to Praktyka u Praktyka! Pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za pana prac臋.
jozef j...super sposob z tym workiem
jozef j...czy te liscie laurowe daja jakis efekt nigdy nie stosowalem tego tylko sol i nie wiem czy bedzie jakis lepszy smak
oko zab...U mnie dodaj膮 偶urawine polecam
Karolin...chleb
Romana ...tyle pracy..... i wszystko zepsuc w plasikowej beczce wylozonej folia...fuj
Grzegor...nie chce pana urazic ale troche smiesznie pan wyglada w zestawieniu z ta prozdrowotna nasza kapusta kiszona . Moja rada jest taka , aby pan sama ta kapuste jadl bedzie zdrowiej ; )
ar2rek...Czy kapusta powinna by膰 s艂ona po wyrobieniu? U偶y艂em soli kamiennej (grube kryszta艂ki) wed艂ug przepisu i ca艂o艣膰 jest s艂onawa. Zastanawiam si臋, czy nie dorzuci膰 jeszcze kapusty? Czy s贸l "zginie"?
JOANNA ...Dzi臋kuj臋 za odpowied藕 :-)
JOANNA ...Panie Arturze - mam pytanie techniczne. Obecnie w wi臋kszo艣ci wyroby przemys艂u spo偶ywczego takie jak w臋dliny a nawet chleb jest mocno solone. W ka偶dym razie ja mocno wyczuwam s贸l. W zwi膮zku z tym chce zapyta膰 jak najbardziej mo偶na zmniejszy膰 ilo艣ci soli dodawanej do zrobienia kiszonej kapusty i kiszonych og贸rk贸w? Ja lubi臋 mocno kwa艣ne ale nie mocno s艂one (tylko tyle aby si臋 nie zepsu艂 produkt ale nie jako "dosmaczanie" produktu).
Marek S...Like za kapust臋, kt贸r膮 mo偶e jeszcze uda mi si臋 nastawi膰 i przede wszystkim za... koszulk臋 z Modlinem ;)
Dominik...A ja pytanko z innej beczki:) jest szansa na przepis na domowe grahamki? Moje c贸reczki preferuj膮 bu艂ki, a nie chc臋 im serwowa膰 bia艂ej bu艂y z ulepszaczami. Pozdrawiam
Darek Z...Mam jeszcze kapust臋 kiszon膮 z zesz艂ego roku. Nie jest tak dobra jak 艣wie偶o ukiszona, ale kapu艣niak w zesz艂ym tygodniu wyszed艂 przedni.
Bartosz...O cholera Kalita z watahy ma w艂asny kana艂 na YT. Pomoz dla rebrowa grzywe dojecha膰 a nie nagrywasz kapust臋 jakas :(
Arkadiu...Witam a ja mam takie pytanko czy wysylacie zamowienia ze sklepu za granice? prosze o odp i dziekuje
殴r贸d艂o: https://www.youtube.com/channel/UCzWvbbX18I3j60F-BoNx4aA