Praktyka u Praktyka - Bigos Domowy

NOMART »
Sprawdź statystyki dla kanału "NOMART"! Kliknij tutaj aby przejść do statystyk »
Bigos to nasza tradycyjna potrawa. W każdym domu można znaleźć inną wersję. Tak wygląda moja - piszcie w komentarzach jakie są wasze wersje :-)
Zapraszam do oglądania.
Składniki
Kapusta kiszona 1,5 kg
Kapusta słodka 1,5 kg
Mięsiwa rożne 3 kg (ja użyłem łopatka 1 kg, golonka 0,8 kg, żeberka 0,6 kg, wołowina 0,3 kg, domowa wędzona kiełbasa 0,3 kg)
Garść suszonych grzybów
Garść suszonych śliwek
2 cebule
3 łyżki smalcu
Przyprawy - do żeberek i golonki - płaska łyżeczka soli, 1-2 liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego.

Przyprawy do łopatki i wołowiny - łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.

Przyprawy do kapusty - majeranek 2-3 łyżeczki, ziele angielskie 3-5 ziaren, liście laurowe 3-5 szt, pieprz czarny ziarnisty 0,5 łyżeczki i sól 2-3 łyżeczki - do smaku.
oraz przecier pomidorowy - 100 g i czerwone wino wytrawne 100-200 g.

Wykonanie:
Grzyby zalewam wrzątkiem w ilości potrzebnej do przykrycia. Delikatnie gotuję 15 minut i pozostawiam do ostygnięcia.
Golonkę i żeberka zalewam ( do przykrycia mięsa ) wrzątkiem, doprawiam łyżeczką soli, liściem laurowym, oraz zielem angielskim, czarnym pieprzem i gotuję do stanu półmiękkiego.
Łopatkę i wołowinę kroję na grube kawałki i wrzucam na patelnię z rozgrzanymi 2-ma łyżkami smalcu, porządnie obsmażam, doprawiam solą i pieprzem, a potem duszę.
Kapustę słodką podlewam częścią uzyskanych wywarów, stawiam na kuchenkę i doprowadzam zmniejszenia jej objętości i do stanu miękkiego. Kroję obgotowane grzyby w drobne kawałki.
Zmieniam gar na większy, odlewam do niego wywar z garnka, w którym dusiłem kapustę słodką, i pozostałe wywary. Kapustę kiszoną odciskam z soku i wrzucam do gara. Sok zachowuję i w razie potrzeby dodaję ponownie do bigosu. Rozgrzewam gar doprowadzając do wrzenia i łączę obie kapusty, często mieszam by nie przywarło. Dodaję przyprawy, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy i sól - do smaku. Dodaje grzyby oraz golonkę i żeberka. Duszę do czasu aż mięso zacznie odchodzić od kości - około 1 godziny.
Obieram dwie cebule i podsmażam je na 1 łyżce smalcu - do zeszklenia.
Wydobywam golonkę i żeberka z bigosu, oddzielam od kości i rozdrabniam na mniejsze kawałki i ponownie umieszczam w bigosie. Dodaję pokrojone śliwki suszone, zeszkloną cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę wędzoną, wcześniej przygotowana łopatkę i wołowinę,
Ponownie duszę przez 15-30 minut, a następnie dokładam przecier pomidorowy i czerwone wino. Jeżeli trzeba dokwasić - dodać należy odciśnięty sok.
Dalej dusimy około 30 minut pilnując by się nie przypaliło..
Gotowe. Niesmaczniejszy jest po paru podgrzaniach lub po mrożeniu.

ZAPRASZAM!

SKLEPY STACJONARNE TRÓJMIASTO - http://nomart.pl/lokal/

SKLEP INTERNETOWY - http://nomart.pl/

T-SHIRT, KOSZULKI - http://nomart.redcart.pl/c/554/koszulki-t-shirt.html

FACEBOOK - https://www.facebook.com/Nomart-Artur-Nowicki-Piwo-chleby-i-w%C4%99dliny-domowe-126066344128140/?fref=ts

FORUM - http://nomart.pl/Forum/

INSTAGRAM - https://www.instagram.com/nomart.pl/

Komentarze:

Jerzy S...Mistrzu!! Wiele lat robię bogos ale ten w/g pańskiego przepisu to rewelka, dzisiaj go popełniłem i nie mogę się najeść. Pozdrawiam
Maciej ...Mam pytanko. Zrobiłem bigos wg przepisu. Problem w tym, że wydaje mi się, że kapusta za bardzo się rozgotowała. Co może być przyczyną?
Basie n...Robię bigos identycznie, ale ostatnio zmniejszam ilość kapusty białej ?
T Grado...Dodawanie kiełbasy do bigosu jest chore bo mięso jest tańsze i jest lepszy smak
Alexand...Gratuluje :) bigos zrobiony na jednym palniku :) ja robie na czterech i tak mi nie wychodzi dobry bigos. Wciaz mam problem z kapusta, bo czym sie ja dluzej gotuje, to robi sie taka miekka, taka fuj... jakby jej nie bylo....
elvisGT...Jest Pan mistrzem , uwielbiam polską kuchnię, a Pana pasja pokazuje ją w całej okazałości. Podziwiam.
Gregor ...Panie Arturze witam. .. a sposób na prawdziwe flaczki wołowe. ... ??? Mogłyby Pan stworzyć coś dla Nas pozdrawiam Grzegorz
Ewa K...Jak miło popatrzeć jak facet gotuje :) mój mąż jak ma wolne to nawet śniadania sobie nie zrobi tylko czeka do obiadu jeśli mu pod nos nie podam
Pawel P...Było powiedziane na początku że każdy robi po swojemu.
Ja bym dodał tylko z pół szklanki domowych powideł śliwkowych by nadać słodycz i kolorek zamiast śliwek suszonych
Krzyszt...popierdolony jestes









Bartek ...nawet jednego ziarenka jałowca? :'(
Zbignie...Z tymi suszonymi borowikami to pan przesadzil...you want kill me:))) od wielu lat jetem w Afryce Poludniowej, Pakistanie, a prawdziwy bigos chce mi sie jesc.
PESTKA...super bigosik :)
Janusz ...U mnie też tylko kiszona kapusta( bez marchewki), złote renety, cebula smażona na maśle, przyprawy, wołowina podsmażona i uduszona pół na pół z wieprzowiną, dwa plastry wędzonego boczku, grzyby, wędzone śliwki, pachwina podsmażona, kiełbasa pokrojona w plasterkach, dobry miód i koncentrat pomidorowy. Broń boże czerwone wino.
Lin fas...Ciekawy przepis, wydaje się apetyczny. Ja bigos robię również z kapusty słodkiej i kiszonej, mniej więcej po połowie. Jak zwykle wszystko opiera się na detalach. Bigosu zawsze robię dużo, używam do tego celu 16 litrowego garnka a główna różnica polega na tym, że wszystkie składniki daję do gara od razu. Po 3kg z każdej kapusty kroję, do tego 3-4 cebule, listek laurowy, kilka kulek jałowca, kilka kulek ziela angielskiego, grzyby, ze dwa koncentraty pomidorowe oraz oczywiście mięso. Na tą ilość kapusty jakieś 4 kg mięsa, głównie szynka wieprzowa i karkówka, czasem małe ilości podgardla oraz z 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy. Grzyby zalewam wrzątkiem, odstawiam na 15 minut i wlewam całość ze wszystkim go gara. Od tego momentu gotuję kilka godzin na maleńkim ogniu, mieszając co 30 minut i wyłączam. Z racji tego, że bigos robię tylko zimą, wystawiam garnek na zewnątrz. Następnego dnia gotuję kolejną godzinkę, dwie i ponownie na zewnątrz. Trzeciego dnia następuje pierwsza konsumpcja i ewentualne doprawienie solą, pieprzem, jeśli wszystko jest ok, pakuję większość do pojemników i do zamrażarki, zostawiając oczywiście solidną porcję czy dwie na już ;)
Mięsa nie podsmażam, nie dodaję śliwek, marmolady, jabłek, ani niczego co w mojej opinii psuje smak bigosu (robi się zbyt słodki). Wszystko od początku do jednego garnka i raz dwa!
Barbara...Szacun wielki ale....Prawdziwy bigos nigdy nie jest mieszany ze słodką kapustą i dodawanym keczupem ,kiszona kapusta sama w sobie posiada kwas ... .nie przelewam z garnka do garnka....wkładam kapustę do gara ,następnie.....i co najistotniejsze.....mięsne kości z karkówki i schabu to właśnie znich kapusta nabiera odpowiedniego smaku ,podlewam minimalną ilością wody ,bigos się wtedy " dusi " a nie pływa w rosole bo wtedy to nie jest bigos a kapuśniak.....nie musi być golonka czy jakieś tam wykwintne mięsiwa - aczkolwiek mięsa swoją drogą muszą być ... podsmarzam boczek ,kiełbasę ,dodaje wszystkie dodatki łącznie z grzybami śliwkami ,rodzynkami z podsmarzoną cebulką nie wspomnę o przyprawach i to się .....prychci .....gdy już mięsiwa odchodzą od kości wybieram kostki dodaję to mięsko do kapuchy.......zaznaczam nie jestem zwolenniczką kwaśnego bigosu .Wyniosłam te smaki z domu i pokrywa się on z bigosem staropolskim...Wiadomo każdy ma swój smak i udziwnia jak może....
Jan Lis...Lubię jak są większe kawałki mięsa a nie takie rozpaćkane
Jan Lis...Wszystko świetnie ale przecier nie jest konieczny lepiej dać 3 4 łyżki powideł trzy dni podgotowtwać i się zrobi ciemny i smaczny
Wojciec...Nie wiem czy płukać kapuste.
Wojciec...Ja wieprza i całe mięso wrzuciłem do garnka ciśnieniowego, nie wiem czy nie spieprzyłem?
Źródło: https://www.youtube.com/channel/UCzWvbbX18I3j60F-BoNx4aA