Sięgnij po zdrowie - Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć


Nagranie wykładu Katarzyny Lewkowicz-Siejki pt.: "Superodżywianie, czyli o ludziach, którzy zapomnieli umrzeć​", który odbył się w kwietniu 2018 roku w Poznaniu w ramach działalności Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia - Sięgnij Po Zdrowie. mgr Katarzyna Lewkowicz-Siejka jest dziennikarką i promotorką zdrowego stylu życia; autorką wielu radiowych audycji medycznych oraz kilkudziesięciu publikacji prasowych i wykładów poświęconych współczesnym problemom zdrowotnym, dietoterapii oraz medycynie naturalnej opartej na naukowych badaniach.

Najlepsze komentarze:

D11sch... zalamka...tyle tych toksyn...
Przebud... Świetny wykład p. Siejki - gratulacje na stojąco. Włosy jak przystało na żywieniowca już nie krótkie, koniec chłopczycy - postęp :) Wykład powinno się przeciąć na 3 części, bo to ogromna ilość informacji i jak się domyślam dla większości Polaków nowych. Co do argumentu z tą Loma Lindą to jestem nadal sceptyczny, bo w Kalifornii już sam klimat sprzyja długowieczności, więc łatwo jest się podciągnąć. A 100-latków można spotkać tysiące również w Polsce i nic nie wiedzą o diecie wegetariańskiej. Zwróćcie też uwagę na organiczne krzemiany na terenie tego stanu ciemne plaże? Tam gdzie brakuje krzemu w diecie, ciężko jest osiągnąć wiek minimum 100 lat. Najczęściej śmierć przychodzi z niedoboru krzemu w organizmie. Dlatego brakuje mi w waszych wykładach coś o ziołach z krzemem czy nawet o produktach jak kasze, które mają krzem. Nutritarianizm z małą ilością krzemu też nie spełni obietnicy z 5. przykazania dekalogów biblijnych. Wspaniale że mówicie o tych surowiznach i wartości enzymów nie produkowanych przez organizm, ale z surowizn. Życzę powodzenia i zachęcam do zainteresowania się oddychaniem terapeutycznym według prof. Konstantina Buteyko. W ten sposób też można wiele zdziałać podobnie jak przez ćwiczenia. Największy Lekarz ludzkości - Jezus zwrócił uwagę będąc na Ziemi na wartość szczęścia. Gdyśmy więcej podkreślali wartość szczęścia w tym nieszczęśliwym kraju, to też wpłynęłoby to na endorfiny, więc 8-uszczęśliwień z Mt. 5. Warto dorzucić do wykładów o diecie króliczej ;)
themagd... moja matka majac 96 lat chodziła sama po zakupy, szyła sprzątała sama w domu a całe zycie gotowała i smarzyła na smalcu jadała tłusto i mięsnie, nie wyobrażała sobie jedzenia jakiedoś obiadu bez mięsa , bez mięsa jadła tylkow woelki piątek, dozyła 97 lat za to moja babcie paląca 60 papierosów dziennie ciągle jedząca mięso i do tego ciesta dożyła 103 lata i nie umarłaby gdyby jej byk nie zabił rogami. o prababci wiem ze była też długowieczna ale nie wiem ile miała lat. W każdym razie nikt w mojej rodzinie nie umierał na raka i wszyscy zyli długo a jedli bardzo duzo mięsa.
Maciej ... ehh te niepełne dane WHO... wędliny są najbardziej naszpikowane chemią i tu tkwi problem , a nie w samym mięsie, człowiek potrzebuje dostarczyć organizmowi białek w niewielkiej ilości i jak najlepszej jakości... czyli z żółtek i mięsa, najlepiej nie przetworzonego. Problem tkwi w ilości spożywania białek wysokiej jakości, 0,8- 1,2 g białka na dzień na kg masy ciała wagi należnej. Każda większa ilość jest zamieniana w glukozę i "męczy " organizm. Dieta warzywna to spożywanie głównie wody... i małej ilości witamin - głównie wit C. A gdzie najważniejsze witaminy bez których organizm człowieka nie może prawidłowo funkcjonować - wit rozpuszczalne w tłuszczach ADEK?
Szukamy informacji na temat żywienia u amerykańskich lekarzy i badaczy , kiedy to w Polsce posiadamy naukowców dużo wyższej klasy niż w USA...
Pozdrawiam myślących inaczej :) którzy wiedzą o jakim sposobie odżywiania mowa :) i wiedzą jakie to dobre.
Nigdy mózg weganina nie będzie prawidłowo funkcjonował .... i niestety tym ludziom pewnie już nie da się pomóc... :( powody weganizmu są bardzo szlachetne u tych ludzi niestety nie idzie to w parze z nauką jaką jest biochemia.
Anna Ko... Wspaniały wykład,do mnie trafił w 100%
themagd... tylko wieprzowina jest niezdrowa ty jako Żydówka powinnaś propagować jedzenie koszerne bo ortodoksyjni Żydzi nie chorują na nowotwory
KRYSTYN... Na pierwszym miejscu wymieniła bym szczepionki. To one są też powodem wielu chorób. Nowo narodzonego dziecka, matka nie zdąży nakarmić swoim mlekiem, a ono już jest zaszczepione toksynami. Układ immunologiczny całe życie walczy.
G G... ecie plecie , gdzie jedziecie ?
Monika ... Jak z żołądkiem jest problem to na parterze gotować bo surowe podrażnia ścianki żołądka,.
MsJewka... nie!! Powoływanie się na WHO i na amerykańskich naukowców - to nie dla mnie :D ))) Spadam


Przemek... Kochani to jak żyli Nasi pradziadowie
Tłuszcze rośliny i było przez setki lat ok teraz źle ?????

Pozdrawiam wszystkich w pokoju
AnjinNe... Ktos poniżej pisał, że gdy usłyszał o WHO dał łapkę w dół - POTWIERDZAM ! Programy żywienia oparte na warzywach i owocach nie mają absolutnie żadnego uzasadnienia, co więcej obecnie w produktach roślinnych jest tyle chemii, że jej jedzenie daje więcej szkód niż pożytku. Sam kiedyś jadłem mało mięsa/tłuszczu, a sporo warzyw i owoców i nie mogłem się pozbyć wagi oraz stale bolącej głowy (jak się potem okazało, był to efekt zatrzymania wody przez węglowodany). Zainteresowałem się dietą Kwasniewskiego/Lutza, to była duża zmiana. A jak czytam, że Amerykański Urząd Leków dopuszcza terapię jakiegoś wege-dietetyka, to już wiem że coś jest nie tak (w USA jest najwięcej chorób i najwięcej się sprzedaje leków i procedur medycznych). Niech każdy jednak sam podejmie decyzję ....
dorak8... 10 minuta.
Po teksćie o raku wg. WHO wyłączyłam i łapka w dół. :(
kiki?es... A białko z jajka też można wliczyć jako białko zwierzęce?
rafa? J... Ale pani mówi część prawdy a druga polowa prawdy to bez zdrowych jelit to nic nie da a wiec dużo kiszonego by uzupełniać florę bakteryjną i wtedy to ma sens ....
Jebziku... Wędzone wędliny zawierają węglowodory aromatyczne :D Ale ja łaka się nie boję, pije codziennie herbaty, zieloną, antyoksydantów mi nie brakuje
Barbara... Wykład rewelacyjny w swojej prostocie i o to chodzi!
Markows... Warto się dobrze zastanowić, czy musimy żywić się w sposób pasożytniczy (wampirzący), bo czy tym nie jest zjadanie istot nam podobnych, w sumie naszych najlepszych przyjaciół - najwierniejszych towarzyszy życia zwanych zwierzętami. Czy nie jest to jednak zwyrodniałe ? Czy nie ustawiamy się w ten sposób w łańcuchu pokarmowym ?
Mięso nie jest naszym pożywieniem, nie jesteśmy drapieżnikami, człowiek z ledwością kurę dogoni i nie ma szponów ani kłów by ofiarę rozszarpać. Płacimy oprawcom (rzeźnikom) by za nas to zrobili i wydaje się nam, że mamy czyste ręce. Po co jesz mięso, gdy jest ono nafaszerowane chemią, konserwantami, antybiotykami, hormonami, paszami GMO, glifosatem poza tym jest adrenalina, bo zwierzę wie co je czeka i potwornie się boi. Oczywiście jakość mięsa jest też fatalna z powodu hodowania zwierząt w złych warunkach, w ciasnocie, brudzie, bez słońca ...Mówisz, że mięso jest Ci potrzebne, byś był silny, pomyśl, czy koń je mięso i z czego zbudował swoją siłę !
katie s... Gdzie zdobyc można ten slajd?
fusy... Chcę usłyszeć opinię osób na diecie wegańskiej lub roślinnej, które za 1.300 PLN stać na to i mieszkają na wsi.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/channel/UC5M8qmnookQqZbzxWg6opcg