NOMART - Praktyka u Praktyka Sarnina z Kurkami


Sarnina z kurkami to bardzo smakowite danie. Łatwe do wykonania i nie wymagające czasowo. Smak i aromat tego mięsa znakomicie komponuje się z dodatkami i przyprawami. Sarninę (zwłaszcza z większych sztuk) dobrze jest wcześniej przemrozić. Składniki: Sarnina - 1 kg Kurki świeże - nie mniej niż 0,5 l (ja użyłem około 1 litra) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 100 ml oleju do smażenia 200 ml białego wina wytrawnego Przyprawy: Sól, pieprz - do smaku tymianek 0,5-1 łyżeczki Wykonanie: Sarninę kroimy w kostkę 1-3 cm i podsmażamy porządnie na oleju, następnie zalewamy białym winem i dusimy do stanu prawie gotowego. W czasie duszenie kroimy w kostkę cebulę, drobniutko siekamy czosnek oraz rozdrabniamy kurki. Gdy...

Najlepsze komentarze:

Micha? ... A ja mam takie pytanie. Czy sarnine można zastąpić comberem z jelenia?
Maciej ... Tylko skąd wziąć sarninę.... Chociaż podejrzewam, że z każdym innym mięskiem będzie również dobre.
?ukasz ... Pychotka
Pawe? G... Przepis świetny, przetestowałem. Sarnina wyszła doskonała. Wielkie dzięki, serdecznie pozdrawiam i przepis polecam bardzo ! :)
Peter G... Kurki się mierzy na litry?
damian ... a cha zapomniałem dodać ze w tym roku dobry sezon na gruszki zrobiłem bimberek z samego soku gruszkowego zacierek powiem panu że obłędna wódeczka a na drugi rok spokojnie mogę z nią startować w zawodach bimberkowych
damian ... warto oglądać pana filmy choćby dla tej degustacji bo to jak pan to smakuje to czysta zachęta do zrobienia gdybym mieszkał bliżej wpadł bym do ogrodu z whisky domowej produkcji na taką sarninkę była by poezja wtedy
Jozef S... białe wino do dziczyzny???
Bernard... jedno pytanie, czy nie lepiej aby przysmazac mieso partiami aby zamknac soki, by bylo soczyste? wrzucajac calosc na raz, po chwili zacznie sie dusic na patelni, a zanim zacznie sie obsmazac woda wyparuje.
Peter K... Ďakujem tak divina srnec


Peter K... Čo je to Samina za mäso?? Nechce mi to preložiť ďakujem
Halina ... To jakieś czary, pokrywka sama się przesuwa po blacie 8min. 33sek
Izabela... a jakie to mieso z sarny?
sylwek ... DOBRA MUZA
Marek F... Sarnina..., ergo myśliwi... Dziękuję. Z tymi degeneratami nie chcę mieć nic wspólnego.
Miros?a... nie ciekawe
stefciu... Ja bym sosu zrobił do tego. Więcej wina, trochę czerwonego i zredukować...chyba poeksperymentuje. Mam zamrożone 1,5kg udźca danielowego
ma?komi... Aż się prosi żeby dodać słodkiej śmietany.... Bez sosu to jakoś tak sucho.
Piotr G... A jakby tak podlać wszystko śmietanką? I tak ślina cieknie :)
Ireneus... Ja bym jeszcze dodał śmietany. ?
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/channel/UCzWvbbX18I3j60F-BoNx4aA